Wat zijn de meest defensieve aandelen op de beurs?

defensieve aandelen

Wanneer we heel kort door de bocht zouden handelen zouden we alle aandelen die er op de beurs zijn terug te vinden kunnen onderverdelen in twee categorieën. Twee? Jazeker, twee. We zouden daarbij een onderscheid maken tussen de defensieve en de offensieve aandelen. Voor de eerste groep aandelen geldt dat ze je portefeuille de bescherming bieden tegen een stevige terugval. Voor de tweede groep geldt dat ze je moeten helpen bij het behalen van een aardig rendement over de lange(re) termijn. Voor heel wat mensen die pas beginnen te bouwen aan hun portefeuille geldt dat ze voornamelijk kijken in de richting van meer defensieve aandelen. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zeker een aanrader om even de informatie op deze pagina door te nemen.

wall streetWaarom zijn defensieve aandelen zo belangrijk?

Er wordt vaak gezegd dat defensieve aandelen in het bijzonder belangrijk en interessant zijn voor beginnende beleggers. Dit omdat ze op deze manier niet meteen een groot risico lopen met hun geïnvesteerde kapitaal. Is dat wel correct? In zekere zin valt hier beslist iets voor te zeggen. Het spreekt namelijk voor zich dat het voor de beginnende belegger niet bepaald bemoedigend is wanneer hij bijvoorbeeld zijn eerste geïnvesteerde duizend euro snel ziet zakken in waarde tot bijvoorbeeld slechts een paar honderd euro. De kans dat, dat in de praktijk het geval zal zijn wanneer je investeert in defensieve aandelen is zo goed als onbestaande.

Toch betekent bovenstaande in het geheel niet dat defensieve aandelen alleen maar belangrijk zijn voor beginnende beleggers. Voor deze aandelen geldt dat ze fungeren als fundament voor je portefeuille. Van een fundament weten we dat ze solide moet zijn omdat ze zelfs een aardbeving (in dit geval dus een stevige correctie of een crash) het hoofd moet kunnen bieden. Omwille van deze reden is het voor elke belegger van belang om minstens een bepaald percentage van zijn of haar portefeuille in waarde-aandelen te investeren. Zo bescherm je, je enigszins tegen negatief sentiment op de beurs terwijl je toch uitzicht blijft houden op een bepaald rendement.

Blijven defensieve aandelen altijd defensief?

Inmiddels weten we dus dat defensieve aandelen een stukje bescherming moeten bieden in je beleggingsportefeuille. Dit gezegd hebbende is een logische vraag vervolgens of defensieve aandelen wel altijd hun defensieve karakter blijven behouden. Voor tal van verschillende soorten aandelen geldt dat dit zeker het geval is. Denk hierbij dan bijvoorbeeld concreet aan:

  • De sector van de consumentengoederen;
  • De voedingssector;
  • Nutsbedrijven;
  • Farmaceutische bedrijven;
  • Leger & defensie aandelen;
  • Sinds kort ook grote techaandelen, de FANGS zoals Microsoft, Google, Amazon of Facebook.

Voor de bovenstaande sectoren geldt dat we ze als mensen altijd nodig hebben, ongeacht de periode waarin we ons bevinden. Landen zullen zich altijd willen beschermen waardoor leger en defensie aandelen het steevast goed zullen blijven doen. Bovendien zullen we ook altijd moeten eten en drinken waardoor we een bedrijf als Coca-Cola of Hershey Foods bijvoorbeeld niet snel zullen zien verdwijnen. Dit gezegd hebbende zijn er ook uitzonderingen.

Wanneer defensieve aandelen niet meer zo defensief zijn

In bijzonder veel gevallen kunnen we stellen dat defensieve aandelen hun defensieve karakter wel zullen weten te behouden. Dat is echter niet altijd het geval. Neem nu bijvoorbeeld de bedrijven uit de alcohol- & tabaksindustrie. Vele jarenlang waren dit zowat de meest defensieve aandelen die je in bezit kon hebben. Dat was voornamelijk het gevolg van het feit dat ze een gigantische omzet draaiden waar bovendien vaak ook nog eens opvallend lage kosten tegenover stonden. Tegenwoordig heeft regulering ervoor gezorgd dat het onschendbare karakter van dergelijke bedrijven is aangetast. Het spreekt voor zich dat ook beleggers dit absoluut merken.

Er dient altijd rekening mee te worden gehouden dat het karakter van een defensief aandeel kan worden aangetast. Dat hoeft overigens ook lang niet altijd het gevolg te zijn van externe regulering. Wat bijvoorbeeld te denken van de situatie waarin het bedrijf een financiële tegenvaller te verduren krijgt? Ook dit zou er zomaar voor kunnen zorgen dat er niet langer sprake is van een defensief aandeel. Staar je dus niet alleen blind op de aard van een bedrijf of de sector waarin ze actief is, maar besteed ook zeker de nodige aandacht aan de balans en de jaarcijfers.

Wat zijn dan precies enkele voorbeelden van defensieve aandelen?

Eerder op deze pagina hebben we reeds een aantal namen van defensieve aandelen genoemd. Zo heb je bijvoorbeeld de naam Coca-Cola al voorbij zien komen. Ook haar concurrent PepsiCo is er echter één die we zeker kunnen vermelden. Eveneens een naam die bekend in de oren zal klinken en zich met recht en rede een defensief aandeel mag noemen is Unilever. Ben je vooral op zoek naar een defensief aandeel uit de sector van de farmaceutische industrie? Dan zou je daarvoor kunnen kijken in de richting van Johnson & Johnson. Dit bedrijf staat niet voor niets bekend als één van de meest solide ondernemingen ter wereld die beschikt over een uitmuntende balans.

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *