Wat moet je weten over een proxy server

proxy server

Een proxy server behoudt je anonimiteit wanneer je op het internet surft, of ontgrendelt video’s en informatie die niet beschikbaar zijn als gevolg van de beperkingen van het land.

Om video’s te bekijken die op YouTube zijn geblokkeerd, heb je een proxyserver nodig die je identificeert als een surfer uit een ander land. Zelfs als je niet gevolgd wilt worden door allerlei websites tijdens het surfen, helpt een proxy server om je anonimiteit te bewaren.

Maar een proxyserver kan veel meer. Wat een proxyserver is, hoe hij werkt, wat zijn taken zijn, en wanneer het voor je de moeite waard is om ook een proxyserver te gebruiken, kun je hieronder lezen.

Een proxy server sluit aan op de communicatie tussen een PC en een server.

Het beschermt de gebruiker tegen schadelijke inhoud van het internet. Proxyservers zijn een tussenstap in de communicatie tussen een PC en een server. De PC en de server communiceren nooit rechtstreeks met elkaar. In plaats daarvan dient de proxy server altijd als communicatiepartner van de PC en de server en wordt zo onderdeel van de communicatie zelf.

Op deze manier beschermt de proxyserver de gebruiker niet alleen tegen schadelijke inhoud van het internet, maar kan hij of zij hem of haar ook anoniem maken en de blokkades om bijvoorbeeld YouTube omzeilen.

Een proxy server kan deel uitmaken van het lokale thuis- of bedrijfsnetwerk of openbaar toegankelijk zijn voor iedereen op het internet.

modem routerEen proxyserver vervangt geen router

Terwijl de router een directe verbinding tot stand brengt tussen je thuisnetwerk en een webserver, blijf je anoniem via een proxyserver.

Een proxyserver en een router hebben zeer gelijklopende taken, maar verschillen sterk in hun toepassing. Een router is maar een tussenpersoon tussen verschillende netwerken. Het is dus de link tussen je thuisnetwerk en het internet. De router zorgt voor de verbinding tussen een PC en een webserver, maar geeft niet om wat de twee communicatiepartners met elkaar uitwisselen. Het is bijna onzichtbaar voor de PC en de webserver.

De server kan zich in het thuisnetwerk bevinden of deel uitmaken van het internet en toch als tussenpersoon dienen tussen een pc en een webserver. Als hij deel uitmaakt van het thuisnetwerk, kan hij zelfs afhankelijk zijn van een router om überhaupt een verbinding met het internet tot stand te brengen. Als de proxyserver alleen toegankelijk is via het internet, dan kan het zijn dat de pc toegang nodig heeft tot een router om überhaupt toegang te krijgen tot het internet.

Bedrijven profiteren het meest deze diensten

Hoewel de mogelijkheden van een proxyserver talrijk zijn, zijn ze voor privégebruik beheersbaar: het omzeilen van censuur en internetblokkades of het anoniem surfen. Maar beide opties werken alleen als de proxyserver thuis geen gebruik maakt van de DSL-verbinding; deze moet zich in ieder geval in een ander land bevinden. Bedrijven kunnen meer voordeel halen uit proxyservers, bijvoorbeeld door de beschikbare bandbreedte te beperken, websites te cachen, malware te filteren of websites te blokkeren. De proxyserver maakt dan deel uit van het bedrijfsnetwerk.

anonymousAnoniem surfen via een proxy server

Het TOR-netwerk gaat een stap verder dan een eenvoudige proxyserver. De afkorting TOR staat voor The Onion Routing. Het verwijst naar een systeem dat bestaat uit meerdere lagen, zoals een ui, die de identiteit van de gebruiker effectief verbergt. De gebruiker maakt verbinding met een van de proxyservers van het TOR-netwerk. De proxyserver van het TOR-netwerk bepaalt vervolgens een gecodeerde route naar de bestemming, bestaande uit verschillende andere servers. De hele communicatie loopt nu over deze route. Het is bijna onmogelijk om het te traceren.

Tails is een Linux-gebaseerd live-systeem dat het mogelijk maakt om elke computer op te starten en dat beveiligd is tijdens het surfen door het TOR-netwerk zonder enige aanpassing aan de. Zodra het bericht “Welcome to Tails” verschijnt na het starten van de PC met Tails, kiest u bij “Language” de optie die je wilt. Klik dan op “Login”. De webbrowser start automatisch met de homepage van het Tails-project. Klik op “Tor check” om te zien of het TOR-netwerk is ingeschakeld voor het surfen. Je surft dan anoniem.

Een proxyserver voor trage websites

Veel websites zijn niet of nauwelijks geoptimaliseerd. Bij het oproepen van een homepage moeten vaak enkele megabytes aan data worden geladen voordat de website volledig zichtbaar is. In tijden van snelle DSL- en glasvezelverbindingen kan dit van weinig belang zijn. Voor mobiele surfers kan dit echter duur zijn.

Hier kan een proxyserver in eerste instantie ingrijpen door de gegevens te comprimeren. Een proxyserver comprimeert de pure tekst van een website, de stylesheets waarmee de website is ontworpen en de vele kleine Javascript-fragmenten tot een fractie van hun oorspronkelijke grootte. Beelden kunnen ook vaak veel meer worden gecomprimeerd zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Hierdoor wordt ook de bestandsgrootte aanzienlijk verkleind.

Sommige mobiele webbrowsers sturen webpagina’s automatisch om via een proxyserver, die de inhoud comprimeert. Maar er zijn geen gratis proxyservers die comprimeren.

Bijna alle browsers zijn proxy-enabled

Niet alle communicatie op het internet kan via proxyservers worden omgeleid. De proxyserver moet het gebruikte protocol kunnen verwerken. Een proxyserver moet in staat zijn om het juiste communicatieprotocol te verwerken, zoals HTTPS voor paginaverzoeken. Bijna alle proxyservers begrijpen HTTPS, het protocol dat wordt gebruikt voor het surfen op webpagina’s. Hierdoor kunnen webpagina-oproepen worden omgeleid via proxyservers en kunnen Firefox, Internet Explorer, Chrome… zo worden geconfigureerd.

Bij programma’s als Skype kan een proxyserver meestal niet worden gebruikt omdat de programma’s eigen protocollen gebruiken en er geen compatibele proxyservers bestaan.

VPN VerbindingNadelen van publieke proxyservers

Met alle beschermingsmogelijkheden die proxy-servers bieden, moet je er altijd rekening mee houden dat een proxyserver ook misbruikt kan worden. Want bij het gebruik van een proxyserver is altijd een derde partij betrokken bij de communicatie en deze kent alle details van de verzonden inhoud. En deze derde partij kan de inhoud zelfs doelgericht manipuleren.

Dit betekent dat proxyservers strikt moeten worden ontmoedigd voor privégebruik, vooral voor online bankieren, maar ook bij het oproepen van de webmailclient. Een VPN-verbinding is een veel beter en veiliger alternatief.

Bovendien zijn proxyservers vrij traag, vooral wanneer ze verbinding maken met een website. Meestal gaan er enkele seconden voorbij voordat de opgevraagde pagina wordt weergegeven. Daarom heeft het gebruik van publieke proxyservers alleen zin in uitzonderlijke gevallen.

In bedrijven hebben proxyservers vaak de taak om ongewenste inhoud te filteren en de toegang tot bepaalde websites te verhinderen.

Omdat proxyservers onbeperkte toegang hebben tot inhoud, kunnen ze twijfelachtige of schadelijke inhoud in bedrijfsnetwerken eruit filteren. Als er bijvoorbeeld een kwaadaardige code in een reclamebanner is verborgen, kan deze door de proxyserver worden gedetecteerd en onschadelijk worden gemaakt voordat hij zelfs de pc bereikt. Geïnfecteerde bestanden kunnen ook worden gefilterd of drive-by-downloads worden voorkomen.

Preventief ingrijpen is ook mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld de toegang van werknemers tot bepaalde websites, zoals die van online games, postorderbedrijven of veilingplatforms, vanaf het begin worden geblokkeerd.

In bedrijfsnetwerken nemen proxyservers vaak ook de verdeling van de belasting en de bandbreedtecontrole van het dataverkeer over. “Laadverdeling” betekent dat de proxyserver de beschikbare communicatiekanalen zo gelijkmatig mogelijk gebruikt. Omdat het alle aanvragen voor het internet bundelt, kan het deze op zijn beurt gelijkmatig verdelen over meerdere DSL-toegangen. Dit komt omdat het de verzoeken niet doorstuurt, maar werkt namens de aanvragende PC’s. Op deze manier kan de proxyserver ook voorkomen dat een DSL-lijn wordt overbelast en andere lijnen helemaal niet worden geladen.

Het kan ook bandbreedtecontrole uitvoeren. Dit betekent dat de PC’s slechts een deel van de maximale bandbreedte van de internettoegang krijgen. Dit is vooral belangrijk als er veel PC’s in een netwerk zitten, zodat een enkele PC bij het downloaden niet de volledige bandbreedte gebruikt en de andere PC’s maar een fractie van de daadwerkelijk beschikbare capaciteit kunnen gebruiken. De combinatie van belastingsverdeling en bandbreedtecontrole is dan ideaal.

Websites worden gecached

Stel dat tien medewerkers van een bedrijf tijdens hun lunchpauze dezelfde website bezoeken om het nieuws te lezen. Als er een router werd gebruikt, dan zou de router alle tien de website-oproepen naar het internet doorsturen en elke PC zou de website downloaden.

Een proxyserver kan hier intelligenter zijn. De proxyserver slaat alle van het internet gedownloade content tijdelijk op. Als de proxyserver detecteert dat een PC een website wil oproepen die al door een andere PC is opgeroepen, doet de proxyserver geen nieuw verzoek. In plaats daarvan levert de proxyserver gewoon de lokaal opgeslagen bestanden aan de PC. Niet alleen krijgt de PC het antwoord veel sneller, maar de internetverbinding wordt niet belast door onnodig dataverkeer.

ssl certificaatVertalen van FTP naar HTTPS

Een ander gebruik voor proxyservers is de vertaling van protocollen, bijvoorbeeld van HTTPS naar FTP of van POP3 naar IMAP. Een dergelijke vertaling is mogelijk omdat de oorspronkelijke aanvraag van de PC niet wordt doorgegeven aan de server, maar wordt geherformuleerd door de proxyserver.

Een webbrowser die alleen het HTTPSS-protocol voor webpagina’s ondersteunt, kan bijvoorbeeld nog steeds bestanden via FTP ophalen. Voorwaarde is dat de toegang plaatsvindt via een proxyserver, die het bestand namens de PC via FTP downloadt en vervolgens via HTTPS aan de PC doorgeeft.

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.