Drie vergeten maar supergezonde groenten die je nog eens moet proberen

vergeten groenten

Op deze pagina vertellen we jou alles over 3 vergeten, maar supergezonde groenten die je zeker nog eens moet proberen. De lijst met ‘vergeten groenten’ is haast oneindig. Waarom veel groenten verdwenen zijn is niet altijd helemaal duidelijk.

Waarom worden groenten vergeten?

Dat bepaalde groentes verdwenen zijn heeft echt niet alleen te maken met de smaak, maar vermoedelijk eerder omdat ze niet makkelijk houdbaar waren. Na verloop van tijd werden deze groenten vergeten omdat er betere en net zulke gezonde alternatieven waren. Zo kom je bijna alle ‘vergeten groenten’ zoals palmkool, postelein, schorseneren en meiknollen niet meer tegen in de supermarkt laat staan bij de groentehandel.

Bereidingstijd

Tegenwoordig is men ook minder snel bereid om lang in de keuken te staan dan vroeger. Groenten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn, dat heeft over het algemeen onze voorkeur. Ook nemen we de gewoonten van elkaar over. Als je nooit bent opgegroeid met bepaalde groenten, dan weet je ook niet hoe je deze moet bereiden. Dus is de kans dat je een poging waagt ook kleiner.

kwekers groentenKwekers

Daarnaast moeten kwekers van groenten natuurlijk ook hun geld verdienen. Dat gaat eenvoudiger met groenten die makkelijk te kweken zijn dan met bepaalde ‘vergeten groenten’.

Hoe het ook zij: Hieronder tippen wij jou 3 groenten die vergeten zijn, maar die nog wel te koop zijn buiten de supermarkt om! Hier kan je nog heel wat voorbeelden vinden van ongekende groenten die je via de kweker rechtstreeks vaak wél nog kan verkrijgen.

Een andere optie is natuurlijk om zelf met een eigen moestuin aan de slag te gaan. Sommige van de vergeten groenten hieronder zijn zelf relatief makkelijk te telen en te onderhouden!

Blauwe aardappel

De blauwe aardappel is een zeer gezonde groente omdat hij veel magnesium bevat. Vroeger werd de aardappel wel eens gebruikt voor het maken van chips maar ook gewoon thuis voorgeschoteld. Blauwe aardappels bestaan overigens ook weer in verschillende varianten. Sommige hebben alleen een blauwe schil maar zijn van binnen gewoon geel/wit. Er zijn ook soorten die van binnen en buiten blauw zijn.

schorsenerenSchorseneren

Schorseneren lijken veel op de asperges zoals jij en ik die kennen. De groente wordt nauwelijks meer geconsumeerd. Waarschijnlijk omdat het schoonmaken hiervan veel tijd kost. Schorseneren hebben echter een heerlijke structuur.

En de smaak is ook voortreffelijk! Het doet denken aan de asperge en aan artisjok. Schorseneren worden ook wel ‘winterstaven’ of ‘zwarte wortels’ genoemd.

Postelein

Deze groente is weer een beetje terug van weggeweest en is super gezond! Postelein bestaan namelijk uit veel omega-3 vetzuren. Dit is een onmisbaar vetzuur dat van nature alleen in grote hoeveelheden voorkomt in vette vis, zeewier en in mindere mate in noten en eieren. De smaak van Postelein is lichtzuur en het heeft een ietwat zoutige smaak. Het past in allerlei gerechten zoals in een salade maar ook door de stamppot waarin je bijvoorbeeld ook nog eens wat hypergezonde bijenpollen toevoegt. Voor recepten waarin je Postelein kan verwerken raden we jou aan om gewoon eens te Googelen.

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.