Koemelkallergie: wat is het en wat zijn goede alternatieven?

koemelkallergie

Koemelkallergie is een veelvoorkomende allergie. Wanneer je deze allergie hebt is het belangrijk om producten met koemelk te vermijden, al kan dit heel erg lastig zijn. Koemelk zit namelijk in veel producten en wordt in veel recepten gebruikt. Gelukkig is koemelk niet de enige melksoort die er is, er zijn meer dan genoeg alternatieven. In deze tekst lees je meer over koemelkallergie en de melksoorten die je kunt gebruiken als alternatief voor koemelk.

Wat is een koemelkallergie?

Bij een koemelkallergie worden de eiwitten in koemelk beschouwd als schadelijk voor het lichaam, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Het afweersysteem doet dan een aanval om het eiwit af te weren. Hierdoor krijg je een allergische reactie. Koemelkallergie komt al jong voor, ongeveer 2 tot 5% van de kinderen heeft er last van. De meeste kinderen groeien echter over hun koemelkallergie heen. Koemelkallergie op latere leeftijd komt dus wat minder vaak voor. Symptomen van koemelkallergie zijn onder andere eczeem, obstipatie, darmkrampen, misselijkheid, luchtwegklachten en anafylaxie. Vooral anafylaxie kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

koemelkallergie alternatievenAlternatieven voor koemelk

  • Sojamelk. Sojamelk is misschien wel de bekendste vervanger voor koemelk. Dit is dan ook niet zonder reden: sojamelk is een zeer geschikt alternatief. Qua samenstelling lijkt het van alle plantaardige melksoorten het meeste op koemelk. Het bevat zeven tot tien gram eiwit per kop. Ook is er vaak calcium toegevoegd. Zonder deze toevoeging is het calciumgehalte aan de lage kant. Helaas zitten er ook nadelen aan sojamelk. Soja-allergie komt namelijk veel voor. Daarnaast kan het hormoon fyto-oestrogeen in sojamelk invloed hebben op de hormoonhuishouding.
  • Amandelmelk. Naast sojamelk is ook amandelmelk een populaire koemelkvervanger. Amandelmelk is een gezond alternatief dat bovendien ook vrij makkelijk zelf te maken is. De melksoort heeft een licht nootachtige smaak. Amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk, maar ook veel minder eiwitten. Qua voedingsstoffen is amandelmelk dus niet altijd een ideaal alternatief voor koemelk. Amandelmelk bevat daarentegen wel veel antioxidanten. Of deze melksoort een goed alternatief is, ligt dus een beetje aan je eigen voorkeuren.
  • Havermelk. Havermelk is een koemelkvervanger in opkomst. De melksoort wordt steeds meer gebruikt en is bij veel mensen geliefd. Havermelk is namelijk op vrijwel alle vlakken het perfecte alternatief voor koemelk. De structuur van de melk is erg vergelijkbaar met koemelk en de melk bevat veel eiwitten. De smaak van de melk is lichtzoet en niet storend, wat hem erg geschikt maakt voor in de koffie. Ook bevat havermelk een hoge concentratie vezels, vitaminen en mineralen. Het enige nadeel aan havermelk is dat hij relatief veel koolhydraten bevat.
  • Rijstmelk. Van rijstmelk heb je misschien nog niet zo vaak gehoord, maar het is een prima alternatief. Het bevat minder vet dan koemelk en heeft een aangename smaak. Rijstmelk is vooral geschikt voor mensen met veel allergieën, aangezien hij geen soja, noten of gluten bevat. De substantie van rijstmelk is aan de dunne kant, daarom is hij niet altijd geschikt.

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *