De lekkerste cappuccino kan je ook zelf maken

cappuccino thuis

Typisch Italiaans drankje met een Weense oorsprong

Cappuccino lijkt een typisch Italiaans drankje en dat vinden de Italianen zelf ook, maar eigenlijk ligt de oorsprong in Oostenrijk. In Wenen, om precies te zijn. Daar werd in de 18e eeuw Kapuziner Kaffee geschonken. De naam had te maken met de kleur van het gewaad dat Weense kapucijner monnik droeg. De simpele verbastering door de Italianen van Kapuziner naar cappuccino heeft vermoedelijk geen eeuwen in beslag genomen. In Nederland drinken we cappuccino wanneer we daar zin in hebben, maar veel Italianen drinken de warme drank alleen in de ochtend.

heerlijke cappuccino

Zelf cappuccino maken

Wil je thuis proberen een mooie smakelijke cappuccino te zetten? Hieronder leg ik uit hoe je dat kunt doen.

Simpel gezegd, bestaat cappuccino uit koffie en melk.

Iets ingewikkelder gezegd, bestaat 150 ml cappuccino uit 1/3 deel espresso, 1/3 deel gestoomde melk en 1/3 deel melkschuim.

espresso maken– De espresso

Het bereiden van de espresso is al een kunstje, maar gelukkig zijn de machines daar heel goed in. Gebruik vers gebrande koffiebonen. Bij voorkeur zijn de espressobonen dubbel gebrand en hebben ze een pittige smaak. Overigens voldoen de zachtere koffiebonen ook prima. Zorg ervoor dat de koffie gelijkmatig verdeeld is en druk het aan. Het gelijkmatig aandrukken lukt het best met een tamper. Door het aan te drukken heeft het water meer weerstand als het langs de koffiebonen stroomt.

– Melk bereiden

Nu komt het aan op timing, want terwijl je de espresso bereidt, zet je ook de melk op. Het moet ongeveer tegelijk klaar zijn. Vaak wordt er volle melk gebruikt voor cappuccino. Volle melk is romig en voegt smaak toe, maar met magere melk kan het ook. Het eiwitgehalte van volle melk en magere melk is gelijk, waardoor het allebei schuimt. Alleen door het vetgehalte van de volle melk, blijft het schuim smeuïger.

Onbelangrijk detail: Mooie figuurtjes schenken, gaat beter met magere melk.

Met de hand

Zet de melk op halfhoog vuur. Wanneer je de melk enigszins borrelend tegen de rand van het pannetje ziet opkruipen, zet je het vuur lager en begin je onmiddellijk met kloppen. Wordt de melk nu dik en romig? Dan is het gereed om het in het kopje bovenop de espresso te schenken.

Met een machine

Heb je een machine met een stoomtuit? In dat geval vul je de bijbehorende kan met koude melk. Het stoompijpje dompel je één à twee centimeter in de melk. Vervolgens draai je stoomkraan open. Houd het pijpje in het midden, zodat de stoom goed door de melk heen circuleert. Let erop dat de temperatuur niet boven de 70 graden komt.

melk bereiden cappuccinoWanneer je ziet dat de melk begint te schuimen en dus iets omhoogkomt, breng je de kan geleidelijk naar beneden, zodat het pijpje continu één à twee centimeter ondergedompeld blijft. Voor meer luchtig schuim, houd je de kan een beetje schuin. Door met het volle kannetje kort te tikken op aanrecht verdwijnen de luchtbellen. Natuurlijk kan je ook een goede melkopschuimer los kopen, hier kan je een mooi overzicht vinden van goede opties!

Vergeet niet de melk te walsen, totdat je het inschenkt. Door dit ronddraaien wordt de onderste en bovenste melk gemengd.

Gratis tip: Maak het stoompijpje onmiddellijk schoon. Melkrestjes zijn een aantrekkelijk bron voor bacteriën.

Cappuccino voor kinderen

Wanneer er over kindercappuccino wordt gesproken gaat het meestal om een paar schepjes cacaopoeder gemengd met melk. Hierop wordt de opgeklopte melk geschonken.

 

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *