Alles over het gebruik van paracetamol

paracetamol

Paracetamol is een geneesmiddel dat pijnstillend en koortsverlagend werkt. Het wordt wereldwijd gebruikt omdat het, in de juiste dosering, veilig is. Het is te gebruiken door volwassenen, ouderen en kinderen.

Paracetamol in het algemeen

paracetamolParacetamol kan je gebruiken voor de behandeling van onder andere hoofdpijn, keelpijn, kiespijn, pijnlijke spieren, menstruatiepijn of migraine. Heb je koorts dan kan paracetamol koortsverlagend werken.

Paracetamol is verkrijgbaar in tabletten, capsules, zetpillen, poeders, korreltjes en in drank vorm. Geef je een baby een zetpil, dan werkt deze na ongeveer een uur. De andere vormen geven je na ongeveer een half uur verlichting.

Je kunt het beste paracetamol op je nuchtere maag innemen. Het werkt dan het snelst. Natuurlijk kun je het ook tijdens of na het eten in nemen, maar dan duurt het wat langer voordat het gaat werken.

Pas op met paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend. Heb je na een paar dagen nog steeds pijn ga dan langs de huisarts om het na te laten kijken. Slik je meer dan vijftien dagen paracetamol per maand dan is het verstandig om ook even langs je huisarts te gaan.

Paracetamol kan als bijwerking hoofdpijn veroorzaken. Het kan zijn dat je de bijwerking probeert te bestrijden in plaats van dat hoofdpijn je eigenlijke klacht is, iets wat gezondheidsguru Inge al jaren op haar blog probeert uit te leggen.

Als je meerdere dagen achterelkaar 5 tabletten van 500 mg paracetamol slikt kan deze schade aan je lever of nieren veroorzaken. Pas dus goed op bij een hoge dosering gedurende meerdere dagen.

Hoe neem je paracetamol in

Op welke manier je paracetamol in neemt, ligt aan de vorm die je hebt. Tabletten is de meest voorkomende vorm. Je kunt deze het beste in een half glas water op laten lossen voordat je het inneemt. Gebruik je bruistabletten of poeders dan los je deze ook eerst op in water.

Smelttabletten kun je onder je tong leggen. Ze smelten vanzelf waarna je het kan doorslikken. Op kauwtabletten kauw je en slik je daarna door.

Korrels en een drankje kunnen je zonder water innemen en gelijk doorslikken.

Zetpillen maak je het beste een klein beetje nat voordat je ze in de anus inbrengt. Na ongeveer 1 minuut smelten ze.

Paracetamol bij griep

Ter ondersteuning bij een verkoudheid of griep wordt paracetamol vaak aangeraden. Je wordt er niet eerder beter van, maar verlicht wel de verschijnselen van griep. Je merkt binnen een half uur na inname dat bijvoorbeeld, je keelpijn, je hoofdpijn en je spierpijn minder wordt. Heb je koorts dan is een paracetamol zeker aan te raden. Paracetamol is koortsverlagend.

Pijnstiller bij volwassenen

In sommige gevallen is het onvermijdelijk dat je een pijnstiller inneemt. Je hebt bijvoorbeeld hoofdpijn en je hebt een belangrijke afspraak. Niemand slikt graag medicijnen, maar soms ontkom je er niet aan. Paracetamol heeft een pijnstillende werking zodat je verder kunt met je bezigheden.

Paracetamol bij kinderen

Kinderen mogen paracetamol slikken. Je moet je wel houden aan de voorgeschreven dosering voor kinderen onder de achttien jaar. Lees voordat je een kind een paracetamol aandachtig de bijsluiter door.

Paracetamol bij kleuters

Je mag kleuters paracetamol geven. Voor kleuters is het gemakkelijker om een zetpil met paracetamol te geven. Voor kleuters geld dezelfde dosering als voor kinderen onder de achttien jaar.

Koorts bij baby’s

Vaak schommelt de temperatuur bij baby’s veel. Heeft je baby koorts dan moet je dit goed in de gaten houden. Je meet de temperatuur bij baby’s bij voorkeur via de anus. Voordat je medicatie geeft aan je baby met koorts is het van belang dat je naar het gedrag van je kindje kijkt.

Het is onnodig om een medicijn te geven als je baby zich verder goed voelt. Heeft je kindje koorts en drinkt het minder of merk je dat je baby zich ziek voelt dan is het verstandig een paracetamol te geven.

Paracetamol aan baby kun je het beste in zetpil vorm geven. Let goed op de dosering voor baby’s.

Paracetamol als ontstekingsremmer

Veel mensen weten het niet maar paracetamol werkt niet ontstekingsremmend. Heb je pijn veroorzaakt door een ontsteking dan zal paracetamol dit niet bestrijden. Heb je pijn door een ontsteking dan kan je beter een ander geneesmiddel nemen.

Paracetamol voor dieren

Het is niet verstandig om je huisdier paracetamol te geven. De laagste dosis kan dodelijk zijn voor je kat of hond. Bij paarden is het niet gelijk dodelijk, maar geef het niet zomaar. Je kunt beter een veearts raadplegen als je paard of ander vee ziek is.

Gerelateerd bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.